Perhe ja tyttölapset

Eli moni tulistuu ajatuksesta että Kiinassa ei saisi syntyä tyttölapsia, mutta moni ei tiedä miksi. Tämä on kuitenkin historiallista ajattelua ja Kiina on parantanut ajatusta huomattavasti! Miksi perheeseen ei saanut syntyä tyttölapsia? Alleviivaan tiivistääkseni tekstiä laiskoille lukijoilla:)

Tässä vastaus:
Perhe on Kiinassa tärkeä yhteiskunnan perusyksikkö. Sukulaissuhteiden runsaus ja niiden tärkeys näkyy myös heidän kielessä: siinä on erittäin paljon eri sukulaissuhteiden nimityksiä.
Ydinperheen pää on perinteisesti isä. Naisen asemaa taas kuvaa vanha kiinalainen sananlasku, jonka mukaan nainen on 3 kertaa orjana elämässään: lapsena isälle, vaimona miehelle ja leskenä vanhemmalle pojalleen.
Avioituessaan nainen on jättänyt oman sukunsa ja liittynyt miehen kodin jäseneksi. << tsadam. eli kun syntyy tyttölapsi ja tämä menee naimisiin niin hän tavallaan hylkää sukunsa. Mutta tämä alkaa olla historiaa ja naisen asemaa parannetaan huomattavasti... jatkuu

Muita syitä:
Tytöt eivät ole tuoneet vanhemmilleen vanhuudenturvaa, joten poikien saaminen on ollut erittäin tärkeää. Poikien arvostaminen ja tyttöjen väheksyminen näkyy valitetavasti edelleen maaseuduilla nykyäänkin.

Tulevaisuus:
Nyt 2000-luvun alkuvuosina sataa kiinalaista tyttöä kohden syntyy noin 118 poikaa. Tulevina vuosina voi hyvinkin olla useita kymmeniä miljoonia poikamiehiä vailla vaimoa!

Parannusta:
Vuonna 1950, säädettiin avioliittolaki joka kielsi mm. jalkavaimot ja lapsikihlaukset. Avioliiton piti perustua molempien tahtoon ja se piti olla helppo purkaa. Kommunismin myötä naiset osallistuivat kodin ulkopuoliseen työhön aiempaa huomattavasti enemmän, mikä on sitten parantanut naisten asemaa.

Lapsirakkaus:
Kiinalaisten lapsirakkaus näkyy vielä mm. siten, että kiinalaiset saattavat kadulla helposti tulla kysymään ulkomaisenkin perheen lapsien ikää ja sukupuolta. Usein sitä saattaa kuulla, erityisesti vanhojen naisten sanovan ihastellessaan lapsen ulkonäköä: Zheme bai, zheme pang de xiaohair! - Onpa valkoinen ja lihava lapsi! << tämä onkin silkkaa kohteliaisuutta :)

Tiesittekö tätä?

CONVERSATION

0 kommenttia:

Post a Comment

Thanks for leaving me a comment! I will answer you as soon as possible xoxo~

Back
to top