Mitä kalligrafia on?

HUAN YING 欢迎 Tervetuloa

Tässä tulee suhteellisen pitkä stoori siitä mitä kalligrafia oikeastaan on, sillä on ihan hyvä tietää se ennen kuin alkaa lukemaan blogia :D

Kalligrafia on tullu kreikasta ja se tarkoittaa siis kaunista kirjoittamista. Kiinassa kalligrafiaan törmää joka paikassa esim. kotejen seinillä on runoja ja kauppojen nimet on kiinalaisin kirjaimin kirjoitettu.
Kalligrafia on musteella ja vedellä maalaamista.

Maalauksessa kalligrafiassa käytetään lähes samoja työvälineitä kuten maalaamisessa. Työvälineille on yleensä oma pakkaus. Itse ostin omani ihan suomalaisesta kirjakaupasta kesällä jossa on kaikki tarvittava.


Pakkaus on kätevä kuljettaa mukana mikä onkin tarkoitus, sillä monet kalligrafit tahtoo tehdä esim. maisemamaalauksensa oikeassa luonnon ympäristössä. Kerron hieman miten tätä kaikkea käytetään, jotta tämä ei jää aivan mysteeriksi.

No mikäs se tämä on? Kuvassa onkin mustekivi. Siihen laitetaan vettä pienellä kultaisella lusikalla (seuraava kuva) ja yksi lusikallinen riittää aluksi vaikka ei uskoisi. Kiven päällä on koristeltu mustetanko jonka päätä hierotaan kiveen jossa on siis vettä. Näin tehdään omaa mustetta helposti ja mustan sävyn voi päättää itse. Mitä kauemmin mustetta hieroo kiveen, sitä tummempaa muste on. Toki voi myös ostaa kalligrafia mustetta esim. suomalaisesta kirjakaupasta jonka hinta on yleensä n.8€. Mustetta saa myös erivärisinä.

Kuppi johon laitetaan vettä sekä se lusikka jonka mainitsin äsken.


Siveltimet ovat totta_kai tärkeät maalaamisessa. Usein kalligrafia siveltimen harjat on eri eläinten karvoja kuten hevosen, suden tai vuohen. Paksuus, koko sekä harjan pehmeys vaihtelee ja kalligrafi voi valita itse mieleisen omiin maalauksiinsa. Itse suosittelen pehmeitä sekä paksumpia, varsinkin maisemamaalaukseen.


No mikä ihme se tämä on? Punainen on sinetti väriä ja tämä pikkuinen ''patsas'' sen vierellä on itse sinetti joka on jade-kiveä. Sen pohjassa on usein kalligrafin nimi (kiinalaisittain). Pohja työnnetään sinettiväriin ja sitten painetaan maalaukseen. Se on sama kuin allekirjoittaisit oman maalauksen. Sinetti merkki lisätään yleensä maalauksen oikeaan yläreunaan tai kirjoituksen alle.

Nämä on perus tarvikkeet mitä kalligrafikko tarvitsee ja paperina käytetään mitä tahansa paperia, mutta kiinassa riisipaperi on suosittu.

Kalligrafiassa on useita tyylejä ja kalligrafi voi itse valita mieluisensa. Tässä on yleisimmät tyylit:

Sinettikirjoitus: Jos oikein muistan niin se oli ensimmäinen yhdenmukaistettu kiinalainen kirjoitusjärjestelmä. Tyyli on nykyisin käytössä mm. henkilösineteissä

Normaalityyli: Merkit on painokirjoitusmerkkien pohjana

Kursiivityyli: Tyyli on käytettävissä käsikirjoittaessa esim. kirjeissä, kauppalistoissa tai ravintolan menussa.

Ruohotyyli: Tämä on kaikista vapain tyyli. Tätä kiinalaiset kutsuvat abstraktiksi taiteeksi.

Siveltimen käyttö:

Sivellintä pidetään pystysuorassa ja piirustuspohjaa vaakasuorassa. Peukalo ja keskisormi muodostaa lujan otteen siveltimen varren keskeltä. Tärkeimmät tekijät joista vedon aikaansaama jälki riippuu ovat:

 • otteen lujuus
 • sormien asento
 • ranteen ja käsivarren asento
 • painalluksen lujuus (suurin)
 • vedon nopeus
Niinkuin moni varmaan tietää niin kiinalaiset merkit yleensä tarkoittavat siis yhtä sanaa. Merkit yleensä muistuttaa sitä tarkoittavaa asiaa, varsinkin vanhan kiinan merkit. Merkkejä yhdistelemällä saa uuden merkityksen esim. shan- vuori + shuei-vesi = maisema.

Minulla olisi vielä niiiiiiin paljon lisää kerrottavaa mutta uskon että kukaan ei jaksanut lukea tätä kokonaan ajatuksen kanssa:D
Kiinaksi maalaaminen on: hua
Maalaus: hua hua
Sivellin: mao bi zi
Kynä: bi zi

Löysin tällaisen tänään laatikosta :D ei tosin ole kalligrafiaa, mutta piirtämistä kyllä. Pikachu & Pichut :D
höhö
-Mustekynä töherrykset ei kuole koskaan-


Päivän biisi: Linkin Park- Numb piano vers.
Xie xie nimen, zai jian.
谢谢你们, 再见
Kiitos, heips.

CONVERSATION

2 kommenttia:

 1. hei! hieno sivu sinulla! olen kiinostunut tasta sivusta koska taalla on hienoja kuvia. anteeksi huono Suomeni koska olen asunut Suomessa vain 2 vuota. odotan inolla uusia uutisia!
  toivotaa Bao

  ReplyDelete
 2. Katja Ritvanen ML11 ........ mita sina kommentoit >:(

  ReplyDelete

Thanks for leaving me a comment! I will answer you as soon as possible xoxo~

Back
to top