HAPPY LUNAR NEW YEAR

Tänään on se juhlan päivä kiinassa nimittäin kiinalainen uusi vuosi :) Tai no kiinalainen uusi vuosi kestää 15 päivää että juhlimista ei ole siis vain ja ainoastaan tänään :D
Monet kiinalaiset tuttavani ovat sanoneet kuinka meluisaa ulkona on nyt rakettejen takia, mutta joka paikassa on yhtä juhlaa ja sukulaiset tulevat käymään.

Kiinalainen uusi vuosi tuo mukanaan toisenkin asian kuin uuden vuosi_luvun, sillä alkaa uusi eläinradan horoskooppin vuosi ja nyt se on lohikäärmeen vuosi. Lohikäärmeen vuosi on onnen vuosi kiinassa ja silloin syntyy eniten lapsia, sillä vanhemmat haluavat lapselleen onnea (kaikki eivät ole yhtä taikauskoisia). Eli tänä vuonna tulee syntymään paljon lapsia ja koulut tulevat siis myöhemmin olemaan täynnä. Yhdessä ala-asteen koulussa voi olla jopa 30 000 oppilasta ja usein jopa enemmän. Kuvitelkaa nyt millainen määrä ihmisiä kiinassa on, maailmassa joka 5 ihminen on siis kiinalainen.

RUOKA/
TAVAT:

Kiinassa ruoka tarjoillaan pyöreässä pöydässä jonka keskiosa pyörii. Näin voidaan pöydän keskiosaa pyöräyttää mikäli haluaa esim. lisää riisiä, mutta se on toisella puolen pöytää. Se on kätevä, sillä ei tarvitse epäkohteliaasti kurotella tai häiritä toisten ruokailua.

Kiinassa ruokapöydässä ei koskaan olla hiljaa, sillä keskustelun ylläpitäminen on tärkeää välttääkseen kiusallisia hetkiä. Ennen ruokailua kaikki istuvat ja odottavat että pöydän vanhin tai tärkein henkilö aloittaa ruokailun. Usein kaikille tarjotaan riisiviini huikat sanoen ''gan bei'' eli kippis.
Syömäpuikot ovat varmasti tuttuja itse kullekkin ja itse osaan käyttää niitä ja valitettavasti nyt minulla ei satu olemaan ohjeita niiden käytöstä.
Kiinalaiset käyttävät myös tarvittaessa lusikoita ja haarukoita totta kai, mutta puikot on heille yleisempi (paitsi keitoissa).

Päästäänkin siihen pääasiaan mitä olette kyselyn perusteella eniten toivonut eli ruoka/reseptit :D Itse tein dumplingeja eli taikinanyyttejä meidän uutena vuotena. Se on siis usein höyrytetty taikina nyytti jonka sisällä on esim. lihaa. Ne ovat hyvin yleistä ruokaa kiinassa ja niiden tekeminen on helppoa ja nopeaa riippuu toki miten kypsyttää (pellillä/pannulla/höyrytys).
Makean nälkään uuden vuoden makeat dumpling-nyytit:


Näitä nautitaan usein makea keiton kanssa, nyytit voi täyttää sim. pähkinä''tahnalla''. (24kpl)

  • 4rkl. mustaa seesamitahnaa, punapaputahnaa tai sileää maapähkinävoita
  • 4rkl. hienoa sokeria
  • 3½dl. makeariisijauoja
  • 30g ruokopalasokeria
- SEKOITA seesamitahna/punapaputahna tai maapähkinävoi sokerin kanssa
- SIIVILÖI riisijauhot kulhoon ja sekoita joukkoon 1 3/4 (kolme kautta neljäsosaa) kiehuvaa vettä.
alusta varovasti pehmeäksi, hieman tahmeaksi taikinaksi.
- Jauhota kätesi riisijauholla, pyöritä taikina tangoksi ja jaa se kirsikan kokoisiksi paloiksi.
- Peitä taikina liinalla ja muotoile yksi pala kerrallaan pyöreäksi litteäksi kiekoksi ja sitten kupiksi.
- levyn tulee olla melko ohut

-TÄYTÄ kuhunkin ''kuppiin'' 1 teelusikallinen tahnaa ja käännä reunat tahnan päälle
- Silota taikina niin, että syntyy tasainen pallo ilman näkyviä saumoja

-KIEHAUTA 1L vettä ja lisää joukkoon ruokapalasokeria
- Sekoita kunnes sokeri on sulanut
- Kiehauta vesi uudelleen ja lisää nyytit veteen erissä
- Keitä hiljalleen 5min. tai kunnes ne nousevat pinnalle
- Tarjoa lämpimänä sokeriliuostilkan keraAluksi maistui hieman kummalle, mutta loppujen lopuksi ne kelpasi koko perheellekkin. Jotkut ainekset saattaa kuulosta kummilta, mutta niitä voi rohkeasti kokeilla korvata joillain samankaltaisilla aineksilla, mutta kaiken pitäisi löytyä tavallisista ruokakaupoista ja thai-marketista.

Minulla on vielä 200 sivua eri helppoja ja TERVEELLISIÄ reseptejä että ei muuta kuin kokkailemaan :D


CONVERSATION

0 kommenttia:

Post a Comment

Thanks for leaving me a comment! I will answer you as soon as possible xoxo~

Back
to top