About chinese food

Ajattelin tässä kipeänä ollessani päivittää jälleen blogia, sillä ajattelin kiinnostuneiden haluavan tietää hieman lisää kiinalaisesta ruuasta ja tavoista. Luvassa on siis _pitkää_ tekstiä, mutta tosissaan kiinnostuneet, lukekaa ihmeessä :D

Kiinassa on ns. 4 keittiön ruokalajit. Kaikki ovat erilaisia joten voi olla hyvä jos lukee seuraavat infot niistä, sillä siten löydät varmasti itsellesi sopivia ruokavaihtoehtoja ;)

1. Pekingin- keittiö eli pohjoiskiinalainen ruoka

Kuuluisin ruoka onkin pekingin ankka, sillä pohjoiskiinalainen ruoka on usein joko mereneläviä tai grillattua lihaa ja siipikarjaa. Maut ovat voimakkaita ja tärkeinpiä aineksia ovat suolaiset paputahnat sekä soijakastikkeet, etikka, kevätsipulit ja valkosipulit. 

2. Shangain- keittiö eli itäkiinalainen ruoka

Itäinen ruoka on useimmiten padassa kypsennettyä ja siksi ne ovat myös hieman öljyisempiä. Hapanimelät ruuat ovat yleisintä ja laadukkaimpia. Shanghaita kutsutaan ''kalan ja riisin maaksi''. Käytössä on aina ollut: riisiä, vehnää, monia kasviksia, makean veden kaloja sekä rapuja. Ruuat ovat myös näyttäviä. Ruuat eivät ole tulisia, mutta mausteisia kyllä.

3. Sichuan- keittiö eli länsikiinalainen ruoka

Huh. Täällä ei säästellä eri chilien käyttöä. Jos pidät tulisesta ruuasta niin maista ihmeessä Sichuan ruokia. Chilit, sichuanpippuri ja valkosipulit kuuluvat lähes joka ruokaan. Usein ruoka joko haudutetaan tai paistetaan rapeaksi.

4. Kantonin- keittiö eli eteläkiinalainen ruoka

Täällä ruokia valmistetaan monella tapaa mm. paistettuna, höyrytettynä tai keitettynä. Kala- ja mereneläväruoat on aina tuoretta. Ravintoloissa asiakas valitsee kalansa akvaariosta sekä valmistustavan. ikävää kuitenkin on se että eteläkiinalaiset ainakin ennen vanhaan tekivät ruokaa ihan mistä vain eläimestä; usein siis apinoista tai koirista, mutta näiden käyttö on vähäisempää nykyään. Niitä syötiin usein vain lääkintätarkoituksiin.

Joko löysit oman keittiösi ruoat? ;)
Jotkin kastikkeet yms. saattoivat kuulostaa kummilta, mutta niitä voi tehdä kotona itse.

Esim.
Soija-etikka-chilidippikastike

  • 1½ dl vaaleaa soijakastiketta
  • 2 rkl mustaa riisietikkaa
  • 2 punaista chilipaprikaa viipaleina
SEKOITA soijakastike, etikka ja chili pienessä kulhossa ja jaa kastike dippikastike kulhoihin.

Ei kuulosta vaikealta? :)

Päivän biisi: Aziatix- Go


CONVERSATION

1 kommenttia:

Thanks for leaving me a comment! I will answer you as soon as possible xoxo~

Back
to top